Omuz Biyomekaniği Bölüm 1: Supraspinatus Kası

Yazar: Ray Long | Ortopedi Cerrahı ve Yoga Eğitmeni

Çeviri: Yoga Türkçe

*Bu yazı, Ray Long’un onayı alınarak, dailybandha.com sitesinde yayınlanan “Shoulder Biomechanics, Part I: The Subscapularis Muscle” adlı makaleden Türkçeye çevrilmiştir.

Haydi rotator manşetlerinizi/ çevirici manşet kaslarınızı (rotator cuff) supraspinatus üzerinden inceleyelim. Bu kas, omurganın scapula tarafındaki çukura benzeyen bölümde yer alır. Bu yüzden adı “supra” dır. Supra, “üst”/”above” anlamındadır. Supraspinatus daha sonra Bicep kasının uzun başının omuza girdiği bölümün hemen önündeki büyük tümseğe girer. (1. resim)

*Bu resim http://www.badhayoga.com dan alınmıştır.

Supraspinatus’un kasılması, glenoid soketteki humerusa  – ilk 15 derece için – abdüksüyon yaptırır. (Yani kolu yana doğru açar) İlk 15 dereceden sonra, abdüksiyonda deltoit için bir sinerjist haline gelir. (Yani artık hareketi asıl yaptıran kas deltoittir ve supraspinatus ona yardımcı olur) Manşet bölgesindeki diğer kaslarla beraber,  supraspinatus aynı zamanda humeral başı (humerus) bu sokette stabilize eder. (2. resimde Savaşçı 2 pozunda görebilirsiniz)

*Bu resim http://www.badhayoga.com dan alınmıştır.

amazon1 amazon2.png amazon3.png amazon4.png amazon5.png

Supraspinatus, rotator manşet kasları arasında en sık yırtılan kastır. Kırk yaşın üstündeki kişilerde bu yırtıklar sık görülmeye başlar. 3. resimde bir supraspinatus rotator cuff yırtığı görüyorsunuz:

Kolunuza addüksüyon yaptırmak (yani göğsünüzün önüne doğru çekmek) supraspinatusu, omuz kapsülünü ve deltoit kasını esnetir. 4. resimde Garudasana / Kartal pozunda bu durumu görebilirsiniz. Maviyle gösterilen kaslar supraspinatusu esnetmek için kasılırlar ve kırmızıyla gösterilen kaslar bu hareket esnasında esneyen diğer kaslardır.

Ray Long

*Ray Long, bir Ortopedi Cerrahı ve Yoga Eğitmenidir. Bu metin kendi web sitesi olan www.bandha.com‘da okuyuculara sunulan ücretsiz bir makalenin Türkçe çevirisidir.

*Bu sitede yayınlanan bütün makalelerin Türkçeye çevirisi Dr. Ray Long’dan izin alınarak, Yoga Türkçe tarafından yapılmıştır.Çeviriler tamamıyla yogaturk.wordpress.com yazarına aittir.

Omuz Biyomekaniği Bölüm 1: Supraspinatus Kası” için 3 yorum

  1. Peki supraspinastun yırtığını veya zedelenmesini nasıl tedavi edebiliriz ?
    2 yıldır doktora gidiyorum bir çok ilaç kullandım fizik tedavi gördüm hiç bir sonuca ulaşamadım yardımcı olursanız sevinirim

    Beğen

    1. Bünyamin Bey Merhaba, öncelikle geçmiş olsun, maalesef ben bu blog üzerinden size tıbbi bir tavsiye veremem çünkü doktor değilim ancak doktorunuzla görüşüp bu soruları ona sorabilir veya belki başka doktorlarla görüşüp onların da görüşünü alabilirsiniz. Bu Supraspinatus yazısının yazarı hem bir yoga eğitmeni hem de bir Ortopedi Cerrahı. (Bu yazı onun makalesinin Türkçe çevirisi) Ancak kendisi doktor olmasına rağmen hiçbir zaman şu şekilde tedavi edilebilir gibi bir yorum yapmıyor çünkü her hastanın durumu ayrıdır ve muaynede değerlendirilmesi gerekir kişiye özel tedavi yapılması gerekir diyor. Bu yazılarda yoga veya herhangi bir fiziksel egzersiz yaparken eklemlerimizi nasıl koruyabileceğimizden ve meraklısı için bu eklemlerin anatomisinden bahsediliyor. Tekrar çok geçmiş olsun, umarım yakında başarılı bir tedavi süreciyle iyileşirsiniz.

      Beğen

  2. merhaba ,supraspinotis kas tendonumda tendinozis tanisi kondu mr ile spl omuxumda ,fizik tedavi gordum ,hareket engeli olan hareketleri tekrar edoyorum açilsin diye ,iki ay oldu ,daha tam olarak arkaya dogru kol hareketlerini tam yapamiyorum bu surecte daha neler yapilabilir

    Beğen

Yorum bırakın